öppetiderVår, höst och vinter:
Mån Stängt Tid-Sön kl 12-17 Sommar: (18 maj- 14 september) Alla dagar kl 11-18 |
entréVuxna sommar: (18 maj - 14 september) 80 kr
Övrigt: 50 kr Under 25 år: Fri entré |
Nuvarande utställningar
Claes Hake
16 feb 2025–21 apr 2025
Claes Hakes konst är som sprungen ur klipporna och den karga naturen på västkusten. Hake är känd för sina stenskulpturer, inte minst för den monumentala gestaltningen Pater Noster i Myggenäs, som har blivit ett landmärke på väg mot Tjörn. I utställningen presenteras Claes Hakes verk på papper. I detta bildmaterial redovisas konstnärliga idéer som på ett eller annat sätt ledde till skulpturala verk. Även här är stilen distinkt och kännetecknas av stora gester och robusta former. Bilderna förmedlar all den kraft som generellt genomsyrar Hakes konst. Han arbetar på grovt, handgjort papper och använder sig av tusch, kol och akvarell. De expressiva penseldragen påminner i grunden om abstrakt måleri och kalligrafi. Här framgår också skissens betydelse för slutresultatet.
Utställningen är en hyllning till en viktig konstnär med djupa rötter på Tjörn. Hans skulptur Tro, hopp och kärlek är placerad på Klädesholmen, där han också bodde under lång tid.
Utställningen är en hyllning till en viktig konstnär med djupa rötter på Tjörn. Hans skulptur Tro, hopp och kärlek är placerad på Klädesholmen, där han också bodde under lång tid.
Claes HakeClaes Hake, född 1945, är utbildad vid Valands konstskola i Göteborg. Under 1980-talet övergick han från bronsskulptur till att alltmer arbeta i sten. Abstrakta formproblem började också dominera hans visuella språk. Hake är representerad bland annat på Moderna Museet och på Nationalmuseum i Stockholm, Skissernas Museum i Lund och Göteborgs konstmuseum. Hans konstnärliga gestaltningar finns på många offentliga platser runt om i Sverige och utomlands.
|
Kommande utställningar
En värld av mönster
11 maj 2025–14 sep 2025
I konst från olika perioder och kulturer är akvarell ofta central i utvecklingen av idéer som involverar mönster. Detta beror i första hand på mediets omedelbarhet och flexibilitet under den kreativa processen. Utställningen presenterar klassiska och samtida mönster i syftet att ringa in deras estetiska betydelse för framväxten av den abstrakta konsten. Det handlar också om det inflytande som akvarelltekniken hade på design och den dekorativa konsten i Europa.
Mästerverk av kända konst- och hantverkskonstnärer ingår i presentationen. De mest namnkunniga här är William Morris, Josef Hoffmann, Sonia Delaunay, Arne Jacobsen samt Josef och Anni Albers. Dessutom visas verk av skandinaviska formgivare som Josef Frank, Maija Isola, Stig Lindberg, Viola Gråsten, Astrid Sampe och Ingrid Dessau för att nämna några. I utställningen visas också några verk av de samtidskonstnärer vars bildspråk bygger på gamla och nya idéer om mönster och det abstrakta. Bland annat presenteras verk av Jacob Hashimoto, Yinka Shonibare, Shahzia Sikander och Henrik Vibskov. |
Tidigare utställningar hittar du i arkivet.